Няколко практически съвета, как да се справим със стреса!

Стресът е неотменима част от нашето ежедневие.

Времето в което живеем непрекъснато ни изправя пред нови и нови предизвикателства, с които ни се налага да се справяме. Нови изисквания и очаквания към които ни се налага да се адаптираме. Понякога ни струва, че като че ли сме свикнали с ежедневния стрес, но всъщност това съвсем не е така и тялото и организмът ни винаги дава сигнали, че сме в стрес. Въпросът е дали ние сме склонни да им обърнем внимание и да ги забелязваме.

От гледна точка на предизвикващото стрес събитие, няма значение дали ситуацията е неприятна или приятна. От значение е само интензивността на случващото се. И хората се разстройват и стресират не от събитието, то само по себе си е неутрално, а от индивидуалното значение, което му придават. Това, което е стресиращо за един човек, не е непременно стресиращо за друг човек.

Тялото ни реагира на стреса чрез активиране на две системи – автономна нервна система и ендокринна система. Автономната нервна система е тази част от нервната система, която реагира и преработва стреса. Тя се разделя на симпатикова /отговаря на телесните реакции на стрес/ и парасимпатикова/отоваря за възвръщане на нормалното състояние след стреса/.

Ендокринната система – това са нашите жлези с вътрешна секреция, които произвеждат различни хормони. При стрес това са адреналин

Началния стадий е „сигнал за тревога”. Сърдечната честота се увеличава и кръвното налягане се повишава. При протичането му се очертават три фази:
– фаза на тревога;
– фаза на съпротива;
– фаза на изтощение.

Ако стресът  е продължителен настъпва изтощение на тялото и тялото губи своите съпротивителни сили. Тогава се проявяват и свързаните със стреса заболявания. Основно на стрес реагират:

Сърдечно-съдовата система

Имунната, ендокринната и храносмилателната система-гастрит, язва, колит, щитовидна жлеза

Кожата-витилиго, псориазис, невродермити.

Как стреса се отразява на психиката ни?

-емоционални реакции:тревожност, подтиснатост, гняв, избухливост.

-промени в съня, апетита, вялост или свръхактивност

-нарушения в концентрацията, забравяне, трудно схващане, лоша ориентация.

Стресът ни помага да се чувстваме живи. Той ни помага да вървим напред, да завоюваме нови неща в живота, помага ни да творим. Вредният стрес е наш враг. За да справим с него е необходимо да познаваме нашите реакции, да познаваме себе си и да знаем кога се проявява за да изградим адекватни стратегии за справяне.

Стискането на зъби само увеличава стреса, а не води до преодоляването му.

Продължителни периоди на стрес или дистрес/вредния стрес/ могат да доведат до депресивни състояния.  

За да развием успешни стратегии за справяне със стреса, е добре да познаваме добре собствените си реакции на стрес. Както и да сме наясно кои са източниците на напрежение и да изградим стратегия как да се справяме с тях.

Именно тях използваме при работа с ТЕС. Именно като даваме изява на емоциите си – негативни или позитивни се справяме със стреса. Успяваме по сецифичен начин да „вентилираме” значителна част от негативните стресори.

Дори умереното напрежение е в състояние да предизвика умора, отпадналост и безпокойство.

Една от работещите стратегии за освобождаване от стреса, която печели все по-широка популярност, като ефективна укрепваща и успокояваща техника е именно ТЕС. Тя успокоява стресовите усещания и води до добър емоционален баланс.

Няколко практически съвета как да се справим със стреса:

-приемайте предложения за помощ

-говорете и споделяйте проблемите

-практикувайте бавно и дълбоко дишане

-практикувайте редовно ТЕС

-не се затрупвайте с много задачи

-не очаквайте непосилното от вас самите

-водете здравословен начин на живот.

Бъдете здрави и отговорни за вашето здраве! Ако имате нужда от консултация и подкрепа, аз съм тук за вас! Консултациите се извършват на живо или онлайн , както е по-конфортно за вас!

Не се колебайте! Свържете се с мен, ако изпитвате трудност да се справите сами! Запишете вашият час на телефон 0887511122.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *